Bodrum, Muğla ilinin batı köşesinde yer alır. İlçe topraklarının büyük çoğunluğu kendi adını taşıyan bir yarımada içerisinde bulunmaktadır. İlçe kuzey, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrelenmiştir. Doğusundaki Milas hariç herhangi bir idari sınırı yoktur.
Bodrum’un antik çağdaki adı ‘Halikarnassos’tur. Dilimize ‘Halikarnas’ olarak geçmiştir. Şehrin Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Petrus’a adanmasıyla Petrium adını aldığı, bu ismin zamanla önce Petrum daha sonra Potrum ve en sonunda Bodrum olarak değişime uğradığı söylenmektedir.
Ege ve Akdeniz iklimlerinin sentezi olan iklimi sebebiyle, mikro klima alan özelliği gösterir. Yaz aylarında neredeyse hiç nem bulunmaz. Kış aylarında ise nem oranı oldukça düşüktür. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları oldukça ılık ve yağışlıdır. Bodrum-Milas karayolunun batısında yer alan kısımda bitki örtüsü, yer yer çalılık ve fundalıklar ile yörede “çeti ” tabir edilen dikenli otlarla kaplıdır. Karayolunun doğusunda yer alan kısımda ise iğne yapraklı kızıl çam, yabani çilek, mersin ve sandal ağaçları yer almaktadır.
Hava ulaşımı Milas-Bodrum Havalimanı üzerinden sağlanmakta olup şehre uzaklığı 32 km.’dir. Bodrum’da üç büyük marina ve kruvaziyer yanaşma iskelesi mevcuttur. Marinaların ilk yapılanı Bodrum merkezde bulunan Milta Marina’dır. İkinci marina Turgutreis beldesinde bulunan D-Marin ve üçüncüsü Yalıkavak beldesinde bulunan Palmarina’dır.
Homeros’un ‘Ebedi mavilikler ülkesi’ dediği ve bir diğer Bodrumlu Cevat Şakir’in de ‘Başka yerde olup nur içinde yatılacağına burada nur içinde yaşanır’ demesi boşuna değildir. Bodrum sadece tatil için değil yaşamak için de tercih edilen bir yöredir. Günümüzde Bodrum’un nüfusu, 175 binlerden 430 binlere yükselmiş durumdadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri, yaklaşık bir senedir tüm dünyayı sarsan Covid-19 salgınıdır. Büyük şehirlerde yaşayanlar arasında hayat koşullarında gerekli düzenlemeleri yapabilenler, salgının şiddetini artırması, daha az insanla temas, temiz hava ve izole yaşam gibi sebeplerle Bodrum’a yerleşme kararı almaya başlamışlardır.
Bodrum’da konut satışları Haziran, Temmuz ve Ağustos 2020’de 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 83,1 artmıştır. Karantina sürecini kalabalık şehirlerde geçirenlerin, az katlı, müstakil ve bahçeli evlere ilgi gösterdikleri gözlenmektedir.
Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) Genel Sekreteri Serkan Ceylan, pandemi sonrası insanların sakin, güvenilir ve yaşam kalitesi yüksek yerler aradığını, bu yerlerin başında da Bodrum’un geldiğini, yüksek talep nedeniyle ilçede konut satışlarının son dönemde katlandığını kaydetmiştir.
BODRUM’DA YAŞAMAK
BODRUM’U YAŞAMAK
Halikarnas Balıkçısı‘nın Bodrum’un girişinde ilçeye gelenlere “Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin, senden öncekiler de böyleydiler. Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler.” der. Cevat Şakir‘in söylediklerini anlamanız için kendinize zaman vermeniz gerekir.
Bodrum’un mahalleleri de kendisi kadar şöhretlidir. Yalıkavak, Gümüşlük, Torba, Turgutreis, Türkbükü hepimizin kulağına tanıdık gelen yerleşim yerleridir. Her birinin farklı yönleri, artıları kadar eksileri de dikkate alınmalıdır.
Bodrum’da yaşamaya karar verdiyseniz, Turgutreis’i de değerlendirmenizi öneririz. Adını aldığı Amiral Turgut Reis’in 1485 yılında Turgutreis’in Karabağ mahallesinde dünyaya geldiği söylenmektedir. 1960’ların sonlarına kadar ulaşım şartlarının elverişsizliğinden dolayı kapalı bir iktisadi yapıya sahip olan Turgutreis, Bodrum yarımadasındaki turizm potansiyelinin fark edilmesiyle hızla değişmeye başlamış, 1968 yılında Turgutreis Belediyesi kurulmuştur. İlçe merkezinden sonra Bodrum yarımadasındaki ikinci büyük yerleşim yeridir. Çok büyüyen Turgutreis küçük bir Bodrum olmuştur. 2003 yılında açılan D-Marin, Turgutreis’in kalitesini ve şöhretini artırmıştır.
Günümüzde Turgutreis bir emekli ve ikinci ev cenneti haline gelmiştir. Bu sebeple Bodrum’un bazı yörelerinin aksine kışın da hayat devam etmekte, Turgutreis ıssızlığa teslim olmamaktadır. Cumartesi günleri kurulan, otantik giysilerden el sanatları eserlerine, organik köy ürünlerine kadar geniş bir ürün yelpazesi sunan pazar, pandemi öncesi Kos adasındaki komşuların da akınına uğramaktaydı.
Akyarlar (Kefaluka), Fener Burnu, Karaincir Plajı, Aspat (Aspartos), Kadıkalesi ve Bağla çevredeki önemli turistik noktalardan bazılarıdır. Turgutreis’den sadece 10-15 dakika içinde ulaşabileceğiniz Bağla ve Akyarlar yarımadanın en muhteşem denizine sahip koylarıdır. Bodrum’un en uzun sahil bandı Turgutreis’dedir. Yürüyüş ve bisiklet kullanmak için eşsiz bir atmosfer sağlar. Bodrum’da en güzel gün batımının Turgutreis sahilinde olduğu söylenmektedir.
Turgutreis, Bodrum’a 18 km, Akyarlar’a 8 km, Gümüşlük’e 6,5 km, Milas-Bodrum Havalimanına 50 km ve Muğla’ya 124 km mesafededir.
Gelin size Turgutreis’de güzel bir ev bulalım, siz de Bodrumlu olun!