Peyzaj, Fransızca “paysage ” kelimesinden esinlenilerek Türkçemize yerleşmiştir. Peyzaj planlama, insan ihtiyaçlarının en iyi ve sürekli bir şekilde karşılanabilmesi için, doğal ve kültürel kaynakların kullanımlarını düzene sokmayı amaçlamaktadır.
Binaların dış mekanlarında yapılan çevre düzenlemeleri giderek önem kazanmakta, gayrimenkul satışlarında tercih sebebi olmaktadır. Buna “kültürel peyzaj” denmektedir. Sadece çevredeki otların temizlenmesiyle bile bambaşka bir görünüm elde edilebilmektedir. Çevre düzenleme çalışmalarında bitkilerden faydalanılmaktadır. Mutlaka belirli alanlarda çiçeklendirme çalışmalarının da yapılması, ağaç ekilmesi ve/veya çimlendirme çalışmaları tavsiye edilmektedir.
Peyzaj mimarlığı kentsel ve kırsal alanlarda, doğal ve kültürel çevrelerin koruma / kullanma dengesi içerisinde, estetik ve fonksiyonel bakış açılarıyla, ekolojik temelli olarak tasarlanması, planlanması, yönetimi ve korunmasına ilişkin bir meslek disiplini, aynı zamanda bir bilim ve sanat dalıdır. Peyzaj mimarlığı uygulamaları bir alandaki canlı ve cansız bütün unsurların organize edilmesine dayanır. Temel amacı doğal formlar ile insan yapımı yapay formlar arasında yapılan düzenlemeler ile kirliliğin önlenmesi, doğal kaynakların korunması, ekolojik dengelerin sürdürülmesi, çevre kalitesinin arttırılması ve görsel ve fonksiyonel açıdan ideal ortamların yaratılmasıdır.
Peyzaj mimarisi sayesinde doğa, yaşam alanlarına taşınabilmektedir. Peyzaj alanlarındaki ortam renkleri uyumlu, estetik ve simetrik olmalıdır. Bu şekilde oluşturulacak çevre düzenlemeleri insanlarda olumlu bir etki bırakmakta, peyzaj, günümüz kent insanı için huzurun anahtarı haline gelmektedir.
Günümüzün en çok tercih edilen peyzaj trendleri:
- Çim alanlar : Hala çok gözde! Yemyeşil çim bahçeler ev sahiplerinin ilk tercihleri arasında yer almaktadır.
- İçeriyi dışarı taşıma: Minderler, armut koltuklar, bahçe oturma grupları dış ortamlarda iç ortam konforu yaratmak üzere tercih edilmektedir. Kent insanı doğal ortamda daha çok vakit geçirme olanağı yaratılmasını talep etmektedir.
- Organik bahçeler: İklim değişikliğinin etkilerinden daha az etkilenmek adına organik tarım özendirilmekte, küçük hobi bahçelerinde organik bitki yetiştirmek giderek moda olmaktadır.
- Çatı katı ve balkon bahçeleri: Müstakil ev alamayıp apartmanlarda yaşayanlar da bahçe sahibi olmak istemektedir. Bu bağlamda, çatı katlarında ya da balkonlarda bahçeler düzenlenmesi yeni trend olarak görülmektedir.
- Dikey bahçeler: Kimi kez yüksek çitler kimi kez de duvarlar üzerine uygulanabilmekte, bulunduğu ortamın havasını bir anda değiştirebilmektedir.
- Kardeş bitkiler: Aynı alana farklı bitki çeşitlerinin yanyana ekilmesiyle zengin bir görsellik ve verimlilik sağlanmaktadır.
- Vahşi hayat: Sağlıklı bir bahçe vahşi yaşamı kendisine çekmektedir. Peyzaj düzenlemesi hayvanlara cazip gelecek şekilde gerçekleştirilirse, bahçenizde daha çok kuş, arı, kelebek, hatta sincap görebilirsiniz.
- Minimalist aydınlatma: Çizgisel, keskin ve minimal aydınlatma ağırlıklı olarak tercih edilmektedir. Bu trend de içeriyi dışarı taşıma arzusunun bir yansımasıdır.
- Dış ısıtma: Ocakbaşı her gayrimenkulde kullanılabilir olmasa da, mantar ısıtıcılar pratik bir seçenek oluşturmaktadır.
- Koyu renkler: Koyu renkler alanları daha geniş gösterdiğinden tercih edilmeye başlanmıştır.